Renovering af huset

Renovering af huset

At renovere sit hus er et hvert menneskes drøm, men det kan være uoverskueligt, at finde ud af, hvor man skal starte og hvor man skal slutte. Derfor har vi lavet denne selvhjælpsguide, som du kan bruge, når du renoverer dit hus. Før du går i gang, skal du bruge: – En plan for renoveringen (vi anbefaler, at du hyrer en arkitekt og/eller designer) – Penge (långivere og lån) – Fri fra arbejde, hvis det er en stor renovering. Renoveringer kan opdeles i to hovedkategorier: Store renoveringer omfatter strukturelle ændringer som f.eks. fundamenter eller tilbygninger eller tilføjelse af ekstra rum. Mindre renoveringer omfatter maling af vægge eller udskiftning af køkkenskabe og køkkenlåger. I denne artikel fokuseres der kun på små renoveringer.

 

Det er altid nyttigt at have en plan, når man renoverer. Det betyder, at du skal beslutte, hvilke rum der skal renoveres, og huske på, hvor lang tid du vil bruge på hvert rum, eller hvilke områder af huset der har mest brug for renovering. Det er også vigtigt at holde øje med omkostningerne – glem ikke, at de penge, du bruger under renoveringen, ikke kan gå til andre udgifter som f.eks. vedligeholdelse. Hvis du kun renoverer ét rum ad gangen, kan det være lettere at lave en tidsplan for dig selv med deadlines og omkostninger ved siden af hver renoveringsopgave. Husk, at nogle renoveringer kræver en tilladelse til ændret anvendelse, hvis det er nødvendigt – tjek dette, inden du går i gang!

 

Hvilke typer renoveringer du skal have afhænger af husets alder – hvis dit hus er gammelt (bygget før 1941), kan selv små renoveringer som f.eks. udskiftning af lysarmaturer kræve bygge- eller nedrivningstilladelse afhængigt af, hvor meget der er ændret. Mange ældre huse har ikke en fugtisoleret membran, så det er muligt at få installeret vandtætning eller et nyt drænsystem. Udskiftning af taget er også almindeligt i ældre huse – hvis du har et victoriansk hus, kan det være værd at fjerne eventuelle skråvinduer og erstatte dem med energieffektive termoruder.

 

Glem ikke pladsen! De fleste renoveringer koster en del af boligarealet (f.eks. når du reparerer vægge eller bygger en tilbygning), så basér din renoveringsplan på det, der mangler i dit hjem. Hvis dit hus mangler opbevaringsplads over køkkenskabe, kan du overveje at installere ekstra hylder efter maling. Du kan i samme ombæring installere nye køkkenlåger.